Girit Adası, Yunan Adaları içinde en büyük adadır. Girit Turları ve Girit Feribot Seferleri her gün vardır.

Girit adası Ege Denizi’nin güneyinde yer alır ve Yunanistan’ın 13 idari bölgesinden birisidir. Girit dünyaca tanınmış bir turizm merkezidir.

En ilgi çeken turistik yerleri arasında Gortis, Faistos ve Knossos”daki arkeolojik sitler, Resmo’daki Venedik kalesi ve Aya İrini, Aradena ve Samarya geçitlerinin doğal güzellikleridir. Girit Adası M.Ö. 3000 ve 1400 yılları arasında Avrupa’da ilk uygarlıklardan birisi olan Minos Krallığının yaşadığı adadır. Girit Adası’nın Yüzölçümü 8,336 km²’dir. 2005 yılındaki nüfusu 650,000’dir. Ada uzunluğu 260 km, genişliğide Litinon burnu ile Diyon burnu arasında olan 60 km.’lik en geniş mesafeden, doğu kısmındaki yerapetre kıstağında 12 km’lik mesafe arasında değişir. Sahil şeridinin toplam uzunluğu ise 1,000 km’dir. Girit adası Yunanistan’ın ortalama 160 km güneyindedir.

Dağlık arazilere sahip olan girit adası sahip olduğu bu özelliği batıdan doğuya doğru uzanan sıradağ zincirlerinden almıştır.Girit Adası Akdeniz iklimi ve yer yer Kuzey Afrika iklimi ile iki farklı iklim kuşağını yaşar, Girit Adası’nda üç büyük havaalanı bulunur. Nikos / Kazancakis Havaalanı, Heraklion / Kandiye Havaalanı, Sitia / Sivil Havaalanı ve Hanya / Daskaloyannis Askeri Havaalanı. Girit adası lakerta ve deniz ürünleri ile çok leziz bir mutfağa sahiptir. Tabi özellikle yunan mutfağın da önemli bir yeri olan zeytinyağlı yemek çeşitlerin de de çok iddialıdır. Yunan medeniyetlerinde ayrı bir yeri vardır. İlk yazılı belgeler burada bulunmuştur. Başkenti Heraklion’dur. Ege denizinin en büyük adasıdır. Batisindaki kithira ve andikithira adaları ile ,doğusundaki kasot,kerpe ve rodos adaları ile birlikte ege denizini güneyden kaplar.

Girit Adası’nn uzunluğu 250km’dir, En geniş yeri 54 km, en dar yeri ise 13 km’dir. Adanın Güney ucu Bingazi’den 325 km, Kuzeydoğu ucu Anadolu’dan 200 km, Kuzeybatı ucu’da Mora’dan 110 km, uzaklıktadır. En önemli liman ve iskeleleri, kuzey kısmındadır 1204’den 1669’lara kadar Venediklilerin elinde kalmıştır. 1538’de Barbaros hayreddin paşa tarafından adaya çıkılmıştır. Coğrafi yapısı itibarıyla deniz kıyılarından uzaklaştıkça dağ ve kara havası yaşanır. Girit adası zeytinyağı, uzo, souvlaki ve şarap cennetidir. Nüfusu 500.000 civarındadır. tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adanın en önemli yerleşim yerleri ve tatil beldeleri malia, chania, agios nikolaos, elounda, ierapetra, plakias, agia galini, matala, sitia, myrtos, agia pelagia, gouves ve lasithi plateau dur. Eski başbakan Andreas Papandreu’nun daha eski başbakan babasının memleketidir. Var olan ekonominin %40´inin turizme, %50´sinin zeytinciliğe dayalıdır. iki tane üniversitesi bulunur. Girit Adası uzun yıllar Osmanlı ve Venedik Krallıklarından etkilenmiştir. Ancak Osmanlı, Venedik ve İspanyol kültürel zenginlikleri sayesinde değişik ve zengin bir kültür mozaiği bulunmaktadır.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz